Version 2
De største keynotes om cybersikkerhed | Tilmeld dig V2 Security gratis
3/22/2023Tilmelding til V2 Security
Stable Diffusion på "egen" server
3/21/2023Du har læst om billedgenerering med generativ AI, og måske har du også prøvet det på en af de gratis tjenester.Jeg havde behov for at give 8 hold adgang til at få genereret billeder hurtigt. Da Stable Diffusion er fri software, tænkte jeg, at så måtte vi kunne køre det på vores egen server. Men så skal vi ud og købe grafikkort og det bliver hurtigt en noget større opgave.Men man kan leje servere med grafikkort - og de findes endda med pre-loaded Stable Diffusion i flere varianter.Jeg valgte https://runpod.io?ref=zhlxggae (affiliate link).
AI-værktøj skal analysere 3D-billeder for at vurdere medicin til Alzheimers-patienter
3/21/2023Effektive lægemidler skal udvikles med hjælp fra kunstig intelligens, som kan fortolke komplekse data og teste behandlingsmetoder.
Tilmeld dig keynoten | Hvordan beskytter Matas 1.8 mio. medlemmers data mod cybertrusler?
3/21/2023KEYNOTE | Hvordan beskytter Matas 1.8 mio. medlemmers data mod cybertrusler?
To ud af tre udnyttede zero-day-sårbarheder er målrettet Microsoft, Google eller Apple-produkter
3/21/2023Sikkerhedsfirmaet Mandiant forventer, at antallet af udnyttede sårbarheder vil stige yderligere i 2023.
Region Syd overså datalæk i hjertestop-app i syv år: »Fokus var nok anderledes tilbage i 2015«
3/21/2023Over 17.000 menneskers data inklusive detaljer om hjertestop lå tilgængeligt i systemet FirstAED, der bruges til at tilkalde akuthjælp. Det ville ikke kunne ske med et nyt system i dag, forsikrer it-chef.
København dropper Microsoft til AI-platform: »Vi har virkelig taget open source til os«
3/21/2023I Københavns kommune har det »givet masser af fordele« at udvikle en data science-platform baseret på lovlig EU-cloud. På konferencen OffDig 2023 fortalte kommunen hvordan man skifter cloud-løsning uden at savne bekvemmelighederne ved Azure.
Halvdelen over 85 år er i høj grad udfordret af digitaliseringen: »De føler sig udenfor i deres eget liv«
3/20/2023Et aktivt socialt liv med familie og venner er helt afgørende for at holde sig frisk og selvhjulpen langt op i årene, lyder det fra vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.
Snapchat: Vi er overrasket over at blive sortlistet af dansk efterretningstjeneste
3/20/2023Amerikanske Snapchat ser sig som frontløber inden for privatliv og dataminimering og er uforstående over for, at app’en er endt i selskab med kinesiske TikTok. Det handler om GPS-tracking, vurderer ekspert.
DTU-eksamen bliver med pen og papir: »Vores eksamensordninger er ikke indrettet efter ChatGPT«
3/20/2023»Det er et valg, vi har truffet, fordi vi er blevet overhalet af teknologien. Vores eksamensordninger, som de er nu, er ikke indrettet efter ChatGPT,« lyder det fra studiechef ved DTU Jørgen Jensen.
Chatbotten Kiris første år med en stemme: »Borgerne bruger tekst og tale vidt forskelligt«
3/20/2023I Roskilde Kommune har chatbotten Kiri fået en stemme. Den proces viste, at der er stor forskel på, hvordan borgerne kommunikerer med robotten, alt efter om det foregår på skrift eller over telefonen, lyder det fra projektets leder.
Mystisk fejl blokerede Android-brugere fra MitID: »Unødigt svært at finde information om problemet«
3/20/2023Det har stået småt til med information om fejlen, og derfor har borgerne forsøgt at hjælpe hinanden på sociale medier.
GPT-4 udviser menneskelige træk
3/18/2023Efter at have dykket ned i litteraturen og selv testet GPT-4 står jeg tilbage med én realisation: Almindelige mennesker der ikke bruger en god del af deres vågne timer på at forstå sprogteknologi og AI, har ikke en chance for at vurdere det som andet en mennesketro intelligens, hvis OpenAI holder op med at indsætte direktiver om selv at indrømme dette når den bliver spurgt.Hvis man læser mine artikler om AI og sprogteknologi på Version2, vil man ikke være i tvivl om at jeg personligt ikke mener at de nuværende strategier for de store sprogmodeller som ChatGPT og andre er baseret på, svarer til
Google og Microsoft lancerer generativ AI i Workspace og 365
3/17/2023Tech-giganterne satser på, at teknologien vil gøre enterprise-kundernes medarbejdere mere produktive. Men ingen nævner de verserende ophavsretssager.
Fem greb mod TikTok og Co
3/17/2023Hvorfor forbyde TikTok, når der er mange andre - mere demokratiske - greb, man kan foretage for at sikre vores data bedre?TikTok er blevet epicentret i den geopolitiske krig mellem USA og Kina, og mens USA forsøger at få en lov igennem, der helt forbyder TikTok, råder Europa og ikke mindst Danmark offentligt ansatte til at fjerne appen fra deres arbejdstelefoner - og flere taler om muligheden for helt at forbyde den også overfor private brugere.At forbyde alle at bruge TikTolk vil være en meget udemokratisk måde at løse problem på.
Østrigsk datatilsyn forbyder Facebooks tracking-værktøj
3/17/2023Afgørelsen kommer et år efter, tilsynsmyndigheden erklærede det for ulovligt at bruge et andet populært hjemmesideværktøj, Google Analytics. Datatilsynet herhjemme vil dog ikke forholde sig til sagen.
Håndtering af usikkerheden ved post-kvante-kryptografi starter nu
3/17/2023Manglen på kryptostandarder til sikring af information mod kvantecomputere er en trussel. Det betyder, at risikovurdering, planlægning og implementering af afbødningsforanstaltninger skal starte nu, og at planen skal revideres regelmæssigt i de kommende år.I dag er kryptosikkerhed ofte gennemsigtig for brugeren, hvilket gør tjenester og enheder nemme at bruge.
Aalborg Universitets it-specialistuddannelser får 33 procent flere ansøgere på et år
3/17/2023»Vi ved jo, at virksomhederne i høj grad mangler højtuddannede it-specialister, så det er meget positivt, at flere unge ønsker at starte deres it-karrierevej på disse uddannelser på Aalborg Universitet,« siger prorektor Anne Marie Kanstrup
Kommentar: Digitaliseringsstyrelsen holder os alle for nar
3/17/2023Kommunikationen omkring MitID er så dårlig, at det er umuligt for borgerne at finde hoved og hale i den. Digitaliseringsstyrelsen sidder tungt på al information.
Forskere, udviklere og erhvervsfolk revser OpenAIs GPT4-lancering: »Der er ingen måde at validere det på«
3/17/2023Openai's tekniske rapport møder hård kritik og bliver kaldt »grinagtig« for at mangle grundlæggende tekniske informationer bag den nye multimodale model.
Regeringen er bagud med NIS2: »Vi har vidst i flere år, at det var på vej«
3/17/2023Om halvandet år rammer EU’s NIS2-direktiv over 1.000 danske virksomheder. Både myndigheder og erhvervsliv er bagud med arbejdet, men cybertruslen er allerede stor nok til, at alle burde være bekymrede.
LEDER Sløve myndigheder gambler med Danmarks it-sikkerhed
3/17/2023I årevis har Danmark brugt digitaliseringen som pakæsel for vores ambition om at blive mere effektive. På landets kontorer er journaler og mapper skiftet ud med computere, varme hænder er erstattet af en app, og logistikken er nu et samarbejde mellem menneske og maskine.Men i iveren efter med lynets hast at imple­mentere nye, smarte løsninger har mange myndigheder og virksomheder vendt det blinde øje til sikkerheden. Den måtte vente, imens vi digitaliserede videre.
Bedre rammer for digitaliseringen er en genvej til et mere bæredygtigt samfund
3/16/2023Alle taler om det: Bæredygtighed. Vi skal være grønnere. Give bedre plads til hinanden. Sikre inddragelse og gennemsigtighed. Og sådan kan man fortsætte.Set med samfundsbrillerne er ejendomsbranchen fuldstændig uomgængelig, når de store ord og ambitioner om bæredygtighed skal realiseres. Det er i ejendommene, at energien bruges og derfor kan spares. Det er i ejendommene, vi bor og arbejder og kan mødes. Og ejendommene er et finansieringsaktiv og en opsparing for store grupper af danskere, der snusfornuftigt lægger penge til side til alderdommen.
SF vil have datamodvægt til USA: Danmark bør tilslutte sig EU's Gaia-X-projekt
3/16/2023»Gaia-X kan bidrage til, at vi i langt mindre grad er afhængige af lande og aktører, som vi ikke nødvendigvis deler værdier med. EU er på flere områder gået forrest for at sikre en høj dataetik med blandt andet GDPR og regulering af kunstig intelligens,« lyder det fra it-ordfører i SF Lisbeth Bech-Nielsen.
EU-Parlamentet revser Schrems II-aftale: »Den er stadig ikke klar«
3/16/2023Formanden for EU-parlamentets borgerrettighedsudvalg vil ikke spå om, hvorvidt den nye dataaftale mellem EU og USA kan klare en tur for domstolen. Men udvalget har klart sine tvivl, fortæller han til Version2.
MitID-koks hos politiet drukner spejdere og fodboldklubber i papirarbejde
3/15/2023Flere frivillige foreninger oplever bøvl, besvær og bunker af gammeldags papirarbejde, når de skal indhente børneattester fra deres frivillige spejderledere eller fodboldtrænere. Problemet skyldes, at Rigspolitiet stadig bruger NemID.
OpenAI lancerer GPT-4
3/15/2023Ifølge OpenAI kan den multimodale model løse mange opgaver på et menneskeligt niveau, men GPT-4 har stadig tendens til at »hallucinere« og producere falske oplysninger.
Ny rapport: Antallet af cyberangreb er steget med 38 procent på et år
3/15/2023Check Points årlige cybersikkerhedsrapport viser, at uddannelses- og forskningssektoren samt sundhedssektoren er attraktive mål for cyberkriminelle. »Det kommer desværre ikke bag på mig,« lyder det fra CTO i Dubex Jacob Herbst.
Rapport tager temperaturen på danskernes forhold til borger.dk
3/15/2023Størstedelen af befolkningen er tilfredse med borger.dk, men samtidig oplever en gruppe borgere, at det er blevet sværere at finde rundt og forstå indholdet på den fællesoffentlige portal. Det viser en rapport lavet for Digitaliseringsstyrelsen.
Ny vismandsrapport: Automatisering øger den økonomiske ulighed mellem ansatte og virksomhedsejere
3/15/2023»Udbredelsen af robotter vil påvirke samfundsøkonomien på mange måder, men som det ser ud lige nu, er der umiddelbart ikke oplagte argumenter for, at man fra politisk side skal skubbe bag på udviklingen eller prøve at bremse den. Men det er værd at følge med i udviklingen og være parat til at ændre på rammevilkårene,« siger overvismand Carl-Johan Dalgaard.
Kommuner uenige med Digitaliseringsstyrelsen: Fik forkerte borgerservice-estimater om MitID
3/15/2023Kommunernes Landsforening er ikke enig i Digitaliseringsstyrelsens udmelding på sidste uges Offdig-konference. Estimater om pres på borgerservice ved overgangen til MitID holdt ikke stik, mener KL, som også løbende har bedt Digitaliseringsstyrelsen om bedre estimater.
Lokale datacentre kan måske løse gordisk cloud-knude
3/14/2023Radar: Der er en stærk bevægelse mod cloud-at-customer hos statslige myndigheder. Og direktøren for Statens It mener, at det løser problemer med tredjelandsoverførsler. Jurister er splittede.
For første gang: Truslen fra cyberspionage mod Grønland er 'meget høj', siger CFCS
3/14/2023»Grønland har en helt central rolle i Arktis. Cyberspionage er desværre et middel, som både Rusland og Kina kan anvende til at fremme deres handlemuligheder og interesser i området, potentielt på bekostning af grønlandske interesser,« siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
DI i åbent brev til digitaliseringsminister: Krav skal ikke underminere forretningshemmeligheder
3/14/2023»Forretningshemmeligheder er en essentiel kilde til innovation og konkurrence, og derfor er det afgørende, at dataforordningen ikke fører til en underminering af virksomhedernes forretningshemmeligheder bare fordi, der indføres et krav om datadeling,« lyder det i et åbent brev fra DI Digitals branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg til digitaliseringsminister Marie Bjerre (V).
Dansk Erhverv: Danmark er uden indflydelse når EU regulerer
3/14/2023Danmark skal have større indflydelse, når politikere i Bruxelles laver ny lovgivning, understreger Casper Klynge, vicedirektør i Dansk Erhverv, fra en scene på dette års OffDig-konference. EU-parlamentariker, Morten Løkkegaard, mener dog, at Danmark er godt repræsenteret i EU.
Kommentar: Hvorfor må Big Tech afprøve grænseoverskridende AI på os, mens Big Pharma skal igennem år med forsøg?
3/13/2023Hvorfor stiller vi store krav til medicinalbranchen, når det udvikler ny medicin, mens techgiganter får lov at bruge os alle som forsøgskaniner i et forsøg på at vinde AI-kapløbet?
Regioner fik kold skulder: Bad om 300 millioner til bedre sikkerhed inden DDoS-angreb
3/13/2023»Det her er et godt eksempel på, at man har bedt om nogle ekstra penge til at kunne styrke sit cyberforsvar, og det har man formentlig gjort af rigtig gode grunde. Men man har ikke fået pengene. Man har faktisk fået en kold skulder fra regeringen,« siger it-sikkerhedsekspert og medstifter af sikkerhedsvirksomheden CSIS Security Group Peter Kruse.
Anomynous Sudan tager ansvar for DDoS-angreb mod TV 2: »Gruppen er drevet af russere«
3/13/2023TV2 måtte blandt andet lukke for adgang fra udlandet i forbindelse med fredagens DDoS-angreb, der forstyrrede stabiliteten på tv2.dk og TV 2 Play. Trods navnet er der tale om en russisk hackergruppe, lyder det fra ekspert.
Hurtigere busture og flere ladestandere: Sådan vil myndigheder og erhvervsliv bruge dine rejsekort-data
3/13/2023Virksomheder, kommuner og forskere mødte op hos Digitaliseringsstyrelsen for at fortælle, hvordan de vil bruge data fra Rejsekort, hvis det åbnes for offentligheden.
Nu kommer næste skridt i AI fra Google og OpenAI
3/12/2023Mens vi alle er tryllebundet af ChatGPT, har AI eksperter verden over snarere oplevet at det især handler om at tilgængelige sprogmodeller som GPT er blevet pakketeret og lagt ud til masserne.
Død over blybatterier!
3/11/2023Statens IT har i forbilledligt tempo ladet verden se hændelsesrapporten fra i Onsdags:https://twitter.com/DRMoltke/status/1634529590193340416Det korte og det lange er at man "testede" UPS'ens blybatterier, anslog at de skulle kunne holde i 7 minutter … og det kunne de så ikke.Man fristes næsten til at sige: … som sædvanlig ikke.Blybatterier er noget skrammel og de kan, rent elektrokemisk, ikke være andet.Men de er gode til at starte biler med og derfor er de relativt billige og derfor bruger man dem i UPS anlæg.Og fordi man kun skal bruge 30 sekunder til at starte dieselgeneratoren, dimension
Direktør for sundhedsplatformen i Norge fratræder efter forsinkelser, kritik og kaos
3/10/2023»Vi står i en krævende situation, hvor tilliden til Helseplattformen er svækket,« siger administrerende direktør for Helse Midt-Norge, Stig Slørdahl.
HK Privat og Dansk Erhverv lander overenskomst på it-området: Flere Lønkroner og mere på fritvalgskontoen
3/10/2023»Der er it-virksomheder, som tjener rigtig godt i de her år. Her kan netop indblikket i økonomien give både tillidsrepræsentanter og de enkelte ansatte bedre kort på hånden, så vi forhåbentlig vil se nogle mere reelle forhandlinger - uanset om de foregår kollektivt eller individuelt,« siger faglig chef i HK Privat Kim Jung Olsen.
Ingeniøren Online Briefing | Andreas Mogensens Nye Rumtur: Spørg Astronauten
3/10/2023»Det bliver en helt anderledes mission. Denne gang bliver rumstationen mit hjem.«
Kombit-udbud bliver udskudt: »Vi har længe været opmærksom på, at tidsplanen har været stram«
3/10/2023En presset plan og knaphed på ressourcer har fået Kombit til at udskyde udbuddet for et nyt Fælles Bibliotekssystem. It-selskabet arbejder nu på at få en ny tidsplan klar.
Sådan implementerer du effektivt Zero Trust
3/10/2023Hvis virksomheder vil gøre sig forhåbninger om at være på forkant med cyberkriminelle og samtidig leve op til EU’s nye sikkerhedskrav, skal vi i gang med et langt højere niveau af databeskyttelse. Der er behov for Zero Trust-cybersikkerhedsmodellen for at beskytte virksomhedernes vigtigste data. Ordet Zero Trust er de seneste år blevet et buzzword indenfor sikkerhedsområdet på samme måde som GDPR blev for år tilbage indenfor person- og datasikkerhed.
Offentligt samarbejde: Open source kan give bedre og billigere it
3/10/2023Der er mange fordele ved at benytte open source i det offentlige, mener sekretariatschef, der beskæftiger sig med lige præcis det: Bedre pris og kvalitet, og et middel til at nedbryde monolitter. Men vejen dertil er ikke nødvendigvis nem.
Digitaliseringsstyrelsen: Kommunerne var advaret om MitID-stormløb
3/9/2023Det store pres fra overgangen til MitID burde ikke have været en overraskelse for kommunerne, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.
Morten Løkkegaard: Centraladministrationen var imod nyt digitaliseringsministerium
3/9/2023»Det var en kæmpe udfordring at få porteføljen over til Marie Bjerre, fordi centraladministrationen var imod. Så kan det ikke siges klarere. Så der er en vis interti i systemet,« lyder det Morten Løkkegaard, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.
Digitaliseringsstyrelsen får »alvorlig kritik« og påbud af Datatilsynet: MitID er for dårligt sikret
3/9/2023Det viser sig nu, at Digitaliseringsstyrelsen er blevet tvunget til at forbedre sikkerheden i MitID.